U suvremenom svijetu nekretnina, vlasnici stanova često se suočavaju s dilemom – trebaju li se opredijeliti za dugoročni najam ili kratkoročni (dnevni najam) svog stana. Svaka opcija nosi sa sobom niz prednosti i nedostataka koje je važno razmotriti prije donošenja odluke.

Prednosti kratkoročnog (dnevnog) najma:

  1. Viši prihodi: Jedna od najprimamljivijih prednosti kratkoročnog najma jest potencijal za značajno veće prihode. U usporedbi s dugoročnim najmom, prihodi od kratkoročnog najma često su znatno viši (čak 2-3 puta pa i više). To je posebno primamljivo u popularnim turističkim destinacijama.
  2. Redovito čišćenje i održavanje: Kratkoročni najam omogućava često čišćenje i održavanje nekretnine između gostiju. To rezultira boljom kontrolom oštećenja i općenito boljim stanjem stana, što može produžiti njegovu trajnost.
  3. Optimizacija prihoda: Dinamičko upravljanje cijenama omogućava prilagodljivost ovisno o sezonskoj potražnji. To može rezultirati maksimizacijom prihoda tijekom razdoblja veće potražnje.

 

Nedostaci kratkoročnog najma:

  1. Troškovi čišćenja: Češći dolasci gostiju znače i češće čišćenje, što može rezultirati većim troškovima održavanja. Važno je uračunati ove troškove u ukupni plan.
  2. Nestabilni prihodi: Iako kratkoročni najam može donijeti veće prihode, oni nisu nužno stabilni. Sezonske fluktuacije i promjene u potražnji mogu rezultirati varijacijama u mjesečnim prihodima. Ova stavka se može u potpunosti neutralizirati dinamičkim upravljanjem cijenama.
  3. Administrativni poslovi: Dio administrativnog posla, prijava gostiju, evidencija prometa i sl. bez kojih se ne može legalno poslovati

 

Prednosti dugoročnog najma:

  1. Stabilni prihodi: Prihodi su stabilni i sigurni ste da će Vam svaki mjesec na račun sjesti iznos dogovorene rente – drugu prednost niti ne vidimo

 

Nedostaci dugoročnog najma:

  1. Niži prihodi: Značajno niži prihodi u odnosu na kratkoročni najam
  2. Štete: Iako na prvu bi pomislili da se više štete događa u kratkoročnom najmu u stvarnosti je potpuno suprotno. Dok u kratkoročnom najmu svaki drugi ili treći dan vi ulazite u apartman i odmah uočavate oštećenja (koja su u većini slučajeva nadoknadiva od strane gosta ili osiguranja) kod dugoročnog najama puno manje idete u kontrolu i time se oštećenja postupno povećavaju sve više i više što rezultira da nakon godinu-dvije dana stan bude ne prepoznatljiv.

 

Primjerice u Zagrebu za stan od 20m2 (studio apartman) koji je dizajnerski uređen možete u dugoročnom najmu prihodovati oko 400€ maksimalno dok za isti taj apartman u kratkoročnom najmu možete prihodovati od 1.500-1.900€ ovisno koliko dobro poznajete tržište i kako upravljate sa cijenama (Imamo u svom portfelju studio apartmana kojim ostvarujemo prihode 1.850-1.950€ mjesečno pa time ne govorimo ove podatke napamet).

Zaključak:

Na kraju, odluka između dugoročnog i kratkoročnog najma stana ovisi o vašim ciljevima i prioritetima. Kratkoročni najam može donijeti značajne prihode i bolju kontrolu održavanja, no također nosi i veće troškove i nesigurnost prihoda. Dugoročni najam može biti stabilniji, ali prihodi su često niži.

Ako se odlučite za kratkoročni najam, ključno je ulagati u profesionalno fotografiranje, kvalitetno opremanje stana, visokokvalitetno čišćenje i dinamičko upravljanje cijenama kako biste iskoristili puni potencijal ove opcije.

Sve u svemu, temeljito razmatranje prednosti i nedostataka obiju opcija uzimajući u obzir vaše ciljeve i okolnosti pomoći će vam da donesete informiranu odluku koja najbolje odgovara vašim potrebama.